(Peritonealdialyse, Posedialyse, Bughinde-dialyse)

Dialyse er en behandling, der renser kroppen for affaldsstoffer når ens nyrer ikke længere fungerer.

P-dialyse er en hjemmebehandling, som man primært selv skal kunne varetage.
Langt de fleste kan selv klare p-dialyse, både store børn, unge, voksne og gamle.
Børns p-dialysebehandling varetages af forældrene, indtil barnet er gammel nok til at deltage.

Du bliver grundigt oplært af p-dialysesygeplejersken i dit p-dialyseambulatorium, og der bruges den tid, der er nødvendig, indtil du føler dig tryg ved selv at varetage behandlingen hjemme.

Har du fysiske udfordringer, såsom f.eks. dårligt syn eller nedsat funktionsniveau i hænder og arme, vil du få brug for hjælp til at kunne varetage p-dialysebehandlingen i hjemmet. Hvis du har en ægtefælle, eller en anden pårørende, som har mulighed for at hjælpe dig, kan den person oplæres i stedet.

I nogle kommuner kan hjemmesygeplejerskerne oplæres og varetage behandlingen for dig.

P-dialyseformer

Der er to former for p-dialyse, den ene foregår om dagen og hedder CAPD (Kontinuerlig Ambulant Peritoneal Dialyse), den anden form hedder APD (Automatiseret Peritoneal Dialyse) og foregår om natten ved hjælp af en maskine. Begge behandlingsformer er hjemmebehandlinger.

Sammen med din p-dialysesygeplejerske og nyrelæge taler I om hvilken dialyseform, der er bedst egnet til dig, med hensyntagen til dit daglige liv.(Det er ikke ualmindeligt, at skifte mellem de to former for p-dialysebehandling).

Ved CAPD skiftes væsken i bughulen (kaldes i daglig tale et poseskift) fire gange i døgnet, typisk morgen, middag, aften og til natten. Hvert poseskift tager ca. 30 minutter (tømme væske ud og lukke nyt ind).

Man kan sagtens foretage et poseskift udenfor hjemmet, fx på en arbejdsplads, i en campingvogn eller på besøg hos familien. Her er det dig, der laver poseskiftet, og ikke en maskine.

Nogle kan klare sig med mindre dialyse i en periode, og hvis det er en mulighed for dig, kan du derfor, efter samråd med din sygeplejerske eller nyrelæge, aftale færre poseskift ved fx besøg hos familie eller på ferie.

Ved APD foretages dialysen om natten af en maskine. Natmaskinen skifter automatisk dialysevæsken ud flere gange i løbet af natten. En behandling om natten varer fra 7-9 timer hver nat.
Det er dit dialysebehov, der afgør sammensætningen og varigheden af behandlingen.
Du kobler dig til dialysemaskinen, når du går i seng om aftenen. Om morgen kobler du dig fra, når behandlingen er slut.
Under oplæringen i dit ambulatorium, lærer du bla at gøre maskinen klar og koble dig til og fra.

P-dialysekateter

Når du i samråd med din nyrelæge, p-dialysesygeplejerske og dine pårørende har besluttet dig for p-dialyse, skal der anlægges et p-kateter i  bughulen (peritonæum) for at kunne udføre
p-dialyse. Dette gøres i god tid, så kateteret får lov til at gro ordentlig fast før det tages i brug.

Kateteret indlægges ved en lille operation som foregår i lokalbedøvelse og tager ½-1 time. De fleste steder er man indlagt til dagen efter.

Det optimale er at p-dialysekateteret hviler i 2-3 uger før det tages i brug, så det får ro til at gro fast under huden.

Pleje af kateteret og skift af forbindingen varetages i starten af sygeplejersken i dit nyreambulatorium, herefter oplæres du selv til at gøre det.

Oplæring i p-dialyse

Undervisningen i håndtering og brug af p-dialyse foregår i dit nyreambulatorium og planlægges med din sygeplejerske (når det er tid til at starte dialyse).

Det tager 2 – 5 dage, at blive undervist i p-dialyse. I undervisningsforløbet finder I de løsninger, der passer bedst til dig. Undervisningen er individuel, og du skal regne med at bruge ca. 4-6 timer om dagen.

I undervisningen vil I bl.a. snakke om:

  • Det rent praktiske i at udføre dialysen
  • Hvad du skal være særligt opmærksom på
  • Hvordan du får hjælp og vejledning
  • Hygiejnen
  • Hvordan du bestiller dialysevarer

Du er velkommen til at aftale med din sygeplejerske, hvis du ønsker at have en pårørende med til undervisningen.